Publikováno: 23. 2. 2024

Ostrov Slunce aneb 7 tipů, kam vyrazit na Rhodosu

Ne náhodou patří slunný ostrov Rhodos k nejoblíbenějším destinacím v Řecku. Na své si tu přijdou milovníci relaxace na pláži i historických pamětihodností a všichni, kdo obdivují zázraky přírody.

Chcete se zahřát během nevlídných podzimních dní? Představte si pláž s rozpáleným pískem a azurové moře. Přitom nemusí zůstat jenom u snů… Pokud přemýšlíte, kam se vydat příští léto na dovolenou k moři, ať už sami nebo s dětmi, už teď můžete v naší First Minute nabídce najít zájezdy na Rhodos.

„Ostrov slunce“ láká návštěvníky na 300 slunečných dnů v roce. Do Řecka za teplem však jezdíme i kvůli památkám na slavnou antickou civilizaci a za poklady matky přírody. A to nejen v létě.

Hlavní město Rhodos

Největší historický monument a sedmý div antického světa, který se údajně tyčil u vjezdu do starého přístavu Mandraki, už bohužel nespatříte. Pověstný bronzový Kolos rhódský totiž podle některých pramenů poškodilo ve 3. století n. l. velké zemětřesení a jeho zbytky byly poté v Sýrii roztaveny.

I tak ale během prázdnin na ostrově Rhodos nezapomeňte na návštěvu jeho historické a kulturní metropole. Ta je plná dalších zajímavých památek, které určitě stojí za vidění a většina z nich se zachovala ve skvělém stavu. Například Palác velmistrů s Třídou Rytířů, Akropole z helénského období a vlastně celé staré město.

Lindos

Jedno z nejkrásnějších míst na ostrově je půvabná stará vesnice Lindos s úzkými uličkami. Nad vesnicí se tyčí zdejší dominanta: dórské sloupy, které se dochovaly z chrámu bohyně Athény. Dále tu uvidíte pozůstatky antických, byzantských i středověkých hradeb, které byly podobně jako další zdejší památky zbudovány během křížových výprav.

Zátoka svatého Pavla

Z lindoské Akropole je pohádkový výhled na zátoku Agios Pavlos obklopenou skalisky, která se nachází na jih od městečka. Své jméno získala podle malé kapličky zasvěcené apoštolu Pavlovi, jemuž skály poskytly útočiště před bouří. Oáza klidu a bezpečí na dvou zdejších zlatých plážích čeká na všechny, kdo touží po odpočinku nebo milují šnorchlování.

Prasonisi

V nejjižnějším cípu ostrova pak najdete ostrůvek s majákem Prasonisi. Jeho dlouhá písečná pláž si získala přezdívku „polibek dvou moří“, protože při přílivu spojuje vody Středozemního a Egejského moře. Její návštěvu si rozhodně nesmíte nechat ujít, zejména pokud vás baví vodní sporty. Povětrnostní podmínky jsou tu totiž ideální pro windsurfing i kitesurfing. Dostanete se sem jednoduše autobusem z města Rhodos.

Filerimos

Nedaleko od hlavního města vystupuje z borových a cypřišových hájů pahorek Filerimos, na kterém se kdysi rozprostíralo význam antické město. Po založení města Rhodos bylo sice trochu ve stínu, ale historie tudy kráčela dál. Najdete tu řadu památek: chrám bohyně Athény, klášteř johanitů nebo rozhlednu ve tvaru kříže, odkud se můžete podívat do celého kraje.

Petaloudes - údolí motýlů

Příroda někdy umí skutečné zázraky. A jedním z nich je i údolí řeky Pelekanos, kterým protéká řada menších potoků ústících do vodopádů a v letních měsících je pokryté hejny motýlů. V období páření je sem vábí hlavně sladká pryskyřice ze stromů. Z 5 km údolí je přístupný pouze kilometr, na jehož dolním konci bylo v bývalém mlýně vytvořeno muzeum motýlů celého světa. Údolí se nachází u vesnice Kremasti, asi 30 km od hlavního města.

Ostrov Symi

A pokud už jste procestovali celý Rhodos a chcete na chvíli “změnit vzduch”, vydejte se na výlet a zamiřte k pobřeží Turecka. Mezi ním a Rhodem je malebný ostrůvek Symi, který lemují kouzelné pestrobarevné domky. Název ostrova pochází od nymfy Syme, která byla manželkou boha Poseidona a je též rodištěm Tří Grácií (neboli řeckých bohyň Pallas Athény, Artemidy a Afrodity).

Vyrazit můžete z přístavu Mandraki lodí nebo trajektem, a dovolenou si tak oživíte i romantickou plavbou. Podívejte se na nejlepší řecké hotely v nabídce zájezdů na příští léto (již nyní od 11 896 Kč na osobu) a těšte se, že brzy vyplujete!