Publikováno: 20. 6. 2024

Bulharské víno: Ozvláštněte si svou dovolenou dary bulharské půdy

Je tolik důvodů, proč se vypravit na dovolenou do Bulharska! Překrásná příroda, bohatá historie, vody Černého moře hrající snad všemi odstíny modré… Co však na Bulharsku láká možná úplně nejvíce, je jeho uvolněná a přátelská atmosféra. Bulhaři totiž milují jídlo, pití, hudbu, tanec a oslavy všeho druhu, ke kterým samozřejmě rádi přizvou i vás. A co by to bylo za oslavu bez po okraj naplněné sklenky skvělého bulharského vína?

Vinařství má totiž v Bulharsku opravdu dlouhou tradici. První zmínky o něm pochází až z dob dávných Thráků, kteří na území dnešního Bulharska vládli před více než 6000 lety. O proslulosti thráckého vína v antickém světě svědčí i fakt, že o něm píše dokonce Homér ve svém slavném díle Ilias a Odyssea.

Vinařskému řemeslu se v Bulharsku dařilo i za dob Římanů, ale možná trochu překvapivě i během pětisetleté nadvlády Osmanů, kteří kvůli své muslimské víře pěstování vína až na výjimky nebyli příliš nakloněni. Bulharské vinařství přežilo i celoevropskou vinařskou katastrofu z přelomu 19. a 20. století, kdy přemnožený malý brouček mšička révokaz zdecimoval vinice po celé Evropě. Doba komunismu a 90. léta 20. století taktéž vinařskému řemeslu nebyla příliš nakloněna, avšak zhruba v posledních 15 letech se bulharské víno vrací zpět na výsluní.

Zejména mladí bulharští vinaři vnesli do vinařského řemesla novou energii, znalosti moderních technologií a především upřímnou vášeň a touhu objevit potenciál skrytý v místní půdě a původních vinných odrůdách. V jejich rukou tak vzniká množství vynikajících a překvapivých vín s jedinečným regionálním charakterem v závislosti na tom, z které části země víno pochází.

Vinařské regiony Bulharska

Bulharsko vyniká nebývale členitou krajinou plnou hor, údolí, plání, lesů, řek a soutěsek. Není tedy překvapením, že podobně rozmanité jsou i zdejší půdní typy – můžeme se setkat s černozemí, šedými lesními půdami, kyselými půdami, aluviálními loukami, mělkými písčitými půdami i horskými půdami.

Velký vliv na výsledný charakter bulharských vín má samozřejmě i klima. To se v různých regionech Bulharska někdy i poměrně výrazně liší. Na jihu se pohybuje mezi kontinentálním a středomořským, zatímco na severu je spíše mírnější, podobnější tomu, které známe od nás ze střední Evropy.

V Bulharsku rozlišujeme pět základních vinařských regionů:

Podunajská nížina

Z Podunajské nížiny pochází zhruba 30 % veškeré bulharské vinné produkce. Tento rozsáhlý region se táhne od srbských hranic až k Černému moři. Různé jeho části se od sebe navzájem odlišují podnebím i krajinnými profily, a je tedy prakticky nemožné určit charakteristické vlastnosti vín pocházejících z tohoto regionu či jeho souhrnný terroir.

Pobřeží Černého moře

Tento vinařský region leží na východě země a je známý produkcí svěžích a šumivých bílých vín z odrůd jako Sauvignon Blanc, Ugni Blanc či Tramín červený. Je však také oblíbenou destinací pro dovolenou v Bulharsku.

Thrácká nížina

Z tohoto jižně položeného reginou pochází celých 35 % bulharské vinné produkce. Zdejší horká léta, suché, mírné zimy a vápencové půdy činí tuto oblast ideální pro pěstování vinných odrůd, jako jsou například Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah a Pinot Noir.

Údolí růží

Přestože je Údolí růží známé především svými překrásnými růžovými poli, v malé míře se zde také pěstuje i vínná réva. Díky tomu, že je celý region obklopen pohořím, zde panuje kontinentální klima s dlouhými, horkými a suchými léty. Zdejší město Karlovo je jedním z nejznámějších vinařských center Bulharska.

Údolí řeky Strumy

Jen co by kamenem dohodil od hranic Severní Makedonie a Řecka leží oblast údolí řeky Strumy. Vysoké hory a těsná blízkost Egejského moře způsobují, že se klima napříč oblastí liší, celkově je ale tato oblast jednou z nejteplejších v zemi. Oblasti se přezdívá Melník, podle slavné místní odrůdy vinné révy a jednoho z měst, které se zde nachází, a kromě Melniku se zde daří odrůdám jako je Cabernet Sauvignon, Merlot, Chardonnay a Tramín červený.

Které víno v Bulharsku ochutnat?

Nejčastěji vysazované vinné odrůdy v Bulharsku jsou Cabernet Sauvignon a Merlot. Jak jsme si však již řekli, nejnovějším trendem v bulharském vinařství je oživování tradice pěstování původních odrůd. Nyní se seznámíme s pěti nejvýznamnějšími z nich.

Mavrud

Původ Mavrudu není úplně jasný, avšak soudí se o něm, že je vůbec první vinnou odrůdou, která se na území dnešního Bulharska pěstovala. Ze všech tradičních odrůd je rozhodně nejpopulárnější a Bulhaři ho milují natolik, že každoročně slaví Bulharský mezinárodní den Mavrudu.

Hrozny Mavrudu se vyznačují tlustou slupkou a v tmavě rubínových vínech, která se z nich vyrábějí, jsou cítit tóny černého ovoce, výrazné třísloviny a lehká kyselinka.

Melník

Když se zeptáte melnických na původ této odrůdy, s hrdostí vám řeknou, že je starší než lidstvo samo. Melnik se nejčastěji používá pro výrobu šumivých a růžových vín a je pěstován téměř výhradně v údolí řeky Struma. Odrůda má bobule spíše tmavší barvy. V mladých vínech převažuje chuť třešní a charakteristická kyselinka. Ve vyzrálejších vínech můžeme pozorvat chuťové nuance tabáku, přetrvává charakteristická kyselost a komplexní bohatá chuť.

Rubin

Z hroznů odrůdy Rubin se vyrábí červená vína, která nejčastěji obsahují bylinné a švestkové chuťové tóny s výrazným obsahem tříslovin. Primárně se používá v cuvée, avšak někteří obzvlášť trpěliví vinaři vyrábějí i odrůdové lahve, které však vyžadují poměrně dlouhé období zrání. Trpěliví vinaři se pak mohou pochlubit jedinečnými vyváženými víny s komplexní ovocnou chuťovou strukturou.

Gamza

Této s největší pravděpodobností původní balkánské odrůdě se daří v severozápadních oblastech Bulharska. Vína z odrůdy Gamza mají lehké až středně plné tělo a svým třešňovým a příjemně kořeněným profilem. Víno má intenzivní rubínovou barvu, jemnou a svěží chuť a příjemné, vyvážené třísloviny.

Gamza

Mezi Bulhary asi nejpopulárnější bílá vína se v Bulharsku vyrábí z odrůdy Dimyat. Předpokládá se, že se v Bulharsku poprvé objevila již někdy ve středověku. Vína Dimyat jsou lehce pitelná a osvěžující bílá vína s výraznou kyselinkou, ovocnými tóny a aromatem meruněk a kdoule. V mladých vínech je jemně cítit vanilka.

Tak co, necháte se zlákat plody bulharské půdy? Tak se s námi vydejte na dovolenou do Bulharska a objevte krásu místního vína i další krásy, které tato úchvatná země nabízí.