Španělsko je zemí turismu zaslíbenou. Jeho překrásné pláže, průzračné moře, majestátní hory, skvělá kuchyně, neskutečně bohatá a pestrá kultura a pověstná krása španělských měst jsou zárukou toho, že na dovolenou ve Španělsku budete vzpomínat ještě dlouho po návratu zpět domů.
Krásy Španělska ovšem ani zdaleka nekončí jeho pobřežím. Zejména některé z jeho ostrovů se totiž staly doslova synonymem pro perfektní letní dovolenou. Kdo by neslyšel o Tenerife, Gran Canarii a Fuerteventuře, které jsou součástí Kanárských ostrovů, či o Mallorce v Baleárském souostroví?
Španělsko se může pyšnit téměř 5000 km dlouhým pobřežím doslova posetým nádhernými plážemi všech velikostí i povrchů. Na pevnině většina turistů míří na Costa Brava a Costa del Sol, avšak mnoho lidí se domnívá, že ty nejkrásnější pláže se nacházejí právě na španělských ostrovech.
Vyhraje u vás Playa Muro na Mallorce nebo Sotavento na kanárské Fuerteventuře? Či snad Playa de los Amadores na ostrově Gran Canaria?Jedním z důvodů, proč je tak těžké se do Španělska nezamilovat, je bezesporu jeho kuchyně. Asi každý zná legendární tapas a paellu, ale to je jen špička toho ohromného pomyslného ledovce, který představuje španělská kuchyně.
Španělsko je totiž sice jednou zemí, avšak sestávající z desítek rozličných kultur a tradic. Dlouhodobá koexistence křesťanských, židovských a muslimských kultur v kombinaci se zámořskými objevy dala této zemi skutečně jedinečnou, rozmanitou a komplexní kulinářskou identitu. Ta se navíc někdy i výrazně liší region od regionu, kterých je ve Španělsku hned 17. Co je typické pro Andalusii, Kanárské ostrovy či Aragonsko možná budete jen těžko hledat například v Katalánsku a naopak. Totéž pak platí i pro charakteristické suroviny. I přesto však existují ingredience, na které v nějaké formě narazíte ve Španělsku skoro všude: rýže, sušená šunka (jamón serrano či iberico) a salámy (chorizo, salchichón, morcilla), sýr manchego, olivy, ančovičky, sušená paprika zvaná pimentón a samozřejmě mořské plody. Speciální zmínku si zaslouží vynikající španělské víno. Vermut, cava, tinto de verano či pro Andalusii typické fino jsou jen některé z druhů, které byste ve Španělsku určitě měli ochutnat. Nejpopulárnějším alkoholickým nápojem je však možná trochu překvapivě pivo. Oblíbenými značkami jsou Mahou, San Miguel, Estrella, Cruzcampo, El Águila a Alhambra.Španělsko je členem Evropské unie, takže vám pro vstup na jeho území postačí občanský průkaz. Cestovat je samozřejmě možné i na cestovní pas. Oba dokumenty však musí mít platnost minimálně po dobu vašeho pobytu na španělském území.
Ideální doba pro dovolenou ve Španělsku je prakticky kdykoli, ale samozřejmě záleží hlavně na tom, co od vaší dovolené očekáváte. Více o počasí ve Španělsku a na jeho ostrovech se dočtete ZDE.
Badeniho 401
170 00 Praha 7-Holešovice
Telefon: 233 097 211, 606 623 060
E-mail: emb.praga@maec.es, emb.praga.info@maec.es
Web: www.exteriores.gob.es
Avenida Pio XII no. 22-24
28016 Madrid
Telefon: +34 91 353 18 80, +34 69 998 2307
E-mail: madrid@embassy.mzv.cz
Web: www.mzv.cz/madrid
2,5 hodiny
+1 hodina
euro (100 centů)
španělština a katalánština