Španělsko je zemí turismu zaslíbenou. Jeho překrásné pláže, průzračné moře, majestátní hory, skvělá kuchyně, neskutečně bohatá a pestrá kultura a pověstná krása španělských měst jsou zárukou toho, že na dovolenou ve Španělsku budete vzpomínat ještě dlouho po návratu zpět domů.
Krásy Španělska ovšem ani zdaleka nekončí jeho pobřežím. Zejména některé z jeho ostrovů se totiž staly doslova synonymem pro perfektní letní dovolenou. Kdo by neslyšel o Tenerife, Gran Canarii a Fuerteventuře, které jsou součástí Kanárských ostrovů, či o Mallorce v Baleárském souostroví?
Španělsko se může pyšnit téměř 5000 km dlouhým pobřežím doslova posetým nádhernými plážemi všech velikostí i povrchů. Na pevnině většina turistů míří na Costa Brava a Costa del Sol, avšak mnoho lidí se domnívá, že ty nejkrásnější pláže se nacházejí právě na španělských ostrovech.
Vyhraje u vás Playa Muro na Mallorce nebo Sotavento na kanárské Fuerteventuře? Či snad Playa de los Amadores na ostrově Gran Canaria?Jedním z důvodů, proč je tak těžké se do Španělska nezamilovat, je bezesporu jeho kuchyně. Asi každý zná legendární tapas a paellu, ale to je jen špička toho ohromného pomyslného ledovce, který představuje španělská kuchyně.
Španělsko je totiž sice jednou zemí, avšak sestávající z desítek rozličných kultur a tradic. Dlouhodobá koexistence křesťanských, židovských a muslimských kultur v kombinaci se zámořskými objevy dala této zemi skutečně jedinečnou, rozmanitou a komplexní kulinářskou identitu. Ta se navíc někdy i výrazně liší region od regionu, kterých je ve Španělsku hned 17. Co je typické pro Andalusii, Kanárské ostrovy či Aragonsko možná budete jen těžko hledat například v Katalánsku a naopak. Totéž pak platí i pro charakteristické suroviny. I přesto však existují ingredience, na které v nějaké formě narazíte ve Španělsku skoro všude: rýže, sušená šunka (jamón serrano či iberico) a salámy (chorizo, salchichón, morcilla), sýr manchego, olivy, ančovičky, sušená paprika zvaná pimentón a samozřejmě mořské plody. Speciální zmínku si zaslouží vynikající španělské víno. Vermut, cava, tinto de verano či pro Andalusii typické fino jsou jen některé z druhů, které byste ve Španělsku určitě měli ochutnat. Nejpopulárnějším alkoholickým nápojem je však možná trochu překvapivě pivo. Oblíbenými značkami jsou Mahou, San Miguel, Estrella, Cruzcampo, El Águila a Alhambra.Ideální doba pro dovolenou ve Španělsku je prakticky kdykoli, ale samozřejmě záleží hlavně na tom, co od vaší dovolené očekáváte. Více o počasí ve Španělsku a na jeho ostrovech se dočtete ZDE.
Španělsko je členem Evropské unie, takže vám pro vstup na jeho území postačí občanský průkaz. Cestovat je samozřejmě možné i na cestovní pas. Oba dokumenty však musí mít platnost minimálně po dobu vašeho pobytu na španělském území.
Badeniho 401
170 00 Praha 7-Holešovice
Avenida Pio XII no. 22-24
28016 Madrid
2,5 hodiny
+1 hodina
euro (100 centů)
španělština a katalánština