Publikováno: 17. 5. 2023

Turecko, země tisíce a jedné chuti

Na jazyku se rozplývající baklava, pikantní kebab, pistáciový lokum… Také se vám sbíhají sliny? Aby ne. Turecká kuchyně je totiž považována za jednu z nejchutnějších na světě. Vydejte se na dovolenou do Turecka a ochutnejte jeho kouzlo!

Turecko je země na pomezí Evropy, Asie a Blízkého východu a prvky odlišných kultur se promítají i do zdejší gastronomie. „V turecké kuchyni se jedinečným způsobem mísí západní a orientální vlivy. Najdete v ní prvky kuchyně středomořské, osmanské, byzantské i římské. Díky tomu nabízí unikátní kombinaci ingrediencí, způsobů přípravy jídel, chutí a vůní,“ říká Klára Hálková, vedoucí marketingového oddělení cestovní kanceláře Coral Travel CZ, pro kterou je Turecko základní destinací.

Kebab stokrát jinak

Synonymem turecké gastronomie je pro mnoho z nás kebab, který najdeme i u nás prakticky na každém rohu. Ten se však jen těžko může rovnat originálu. Existuje mnoho variant včetně lahodného döner kebabu (plátky masa z grilu), adana kebabu (kořeněné mleté maso na špízu) a iskender kebabu (plátky masa s rajčaty a jogurtem). „Turci jedí kebab nejčastěji v restauracích, kde se podává na talíři s grilovanou paprikou, lilkem nebo rajčaty,“ vysvětluje místní zvyklosti Klára Hálková. „U nás tak populární maso se salátem zabalené v tortille je v Turecku považováno za rychlé občerstvení a místní po něm sáhnou jen v opravdu velkém spěchu,“ dodává. Během dovolené to tedy zkuste po vzoru místních a vychutnejte si jídlo v klidu na zahrádce restaurace. Rozdíl vás určitě mile překvapí už proto, že originální turecká kuchyně klade důraz na používání kvalitních surovin. Čerstvé maso a zelenina, bylinky, olivový olej a místní koření, to vše rozehrává skutečný koncert pro chuťové buňky.

Co dál ochutnat?

Turecká kuchyně každopádně nabízí mnohem víc než jen kebab! „Za vyzkoušení stojí také turecká obdoba pizzy zvaná lahmacun, kterou mnozí považují za lepší variantu oblíbené italské pochoutky,“ přidává svůj tip Klára Hálková. Lahmacun popisuje jako aromatický a lehce křupavý koláč z tenkého těsta s náplní z mletého masa, který je podáván se zeleninou. Dále je tu turecký chléb pide, který má obvykle tvar lodičky a bývá plněn masem, špenátem, sýrem či dalšími ingrediencemi.

Jedním z typických fenoménů turecké kuchyně jsou mezé, tedy malé předkrmy, kterých bývá servírováno více druhů. Nechybí hummus, patlican salatasi čili lilkový salát nebo dolma (tedy plněné zeleninové listy). Výběr bývá opravdu pestrý a všichni vzájemně ochutnávají. Tím se ze stolování stává opravdu společenská záležitost.

Díky své poloze u moře nabízí Turecko také vynikající čerstvé ryby a mořské plody. Mezi populární pokrmy patří balik ekmek (grilovaná ryba v chlebu), midye dolma (plněné mušle) a kalamar tava (smažené kroužky z chobotnice).

Pouliční dobroty

Dráždivé exotické vůně vás v Turecku provázejí skutečně na každém kroku. Velmi časté jsou tu totiž stánky s pouličním jídlem, kterému málokdo odolá. Šťavnatý meloun či pečená kukuřice a kaštany, které lákají svojí specifickou vůní. A mušle plněné rýží a ořechy nechybí snad na žádném pouličním menu. „Dalším oblíbeným jídlem je gözleme připomínající naši palačinku,“ popisuje Klára Hálková. „Připravuje se obvykle z těsta yufka plněného obvykle špenátem a sýrem feta,“ vysvětluje. Dodejme, že zajímavou specialitou je i pečený brambor se salátem, kukuřicí, tuňákem či olivami, tvz. kumpir.

Sladká tečka

Každý, kdo někdy navštívil Turecko, musí potvrdit, že nepřekonatelné jsou především tamní sladkosti. A královnou mezi nimi je určitě baklava. Turecký národní dezert se připravuje z listového těsta, které je posypáno nasekanými vlašskými ořechy, mandlemi či pistáciemi a poléváno medem či sirupem. K čaji nebo kávě určitě ochutnejte i lokum, tedy ovocné želé obalené v kokosu nebo moučkovém cukru.