Publikováno: 9. 9. 2024

Máma jede do Řecka aneb nejlepší hotely pro dovolenou s dětmi

Máme tu další tipy na dovolenou na Krétě a Rhodosu. A tentokrát to nebude o antických památkách, které jsou krásné a cenné, ale občas se nemůžu zbavit pocitu, že jsou nakonec všechny stejné.

A také výběr lokalit se poměrně zúžil. Sny o Islandu se rozplynuly. Přesněji řečeno nerozplynuly, ale byly katapultovány do Vesmíru do takové dálky, že nejspíš nestihnou spadnout, dokud nebude dětem dvacet.

Zamlada pro mě bylo Řecko sázkou na jistotu, protože jsme sice bydleli u moře, ale mohli jsme současně poznávat krásy starověké říše. A večerní romantické procházky v ulicích starých městeček zakončené v rodinných tavernách měly ještě větší kouzlo. Zkrátka ideální první dovolená zamilovaného páru. Střih. O deset let a dvě děti později je Řecko stále jasnou volbou, i když z úplně jiných důvodů.

Důvod první: krátký let

Tak samozřejmě, do Chorvatska to máte blíž, ale Řecko je Řecko! A let trvá jen asi 2 a půl hodiny. Na Krétu a Rhodos v průměru tak 2 hodiny a třičtvrtě, na Korfu naopak jen něco přes 2 hodiny. Rozhodně je to blíž než na Kanárské ostrovy nebo do Egypta. Výhody krátkého letu snad žádné praktikující mamince nemusím vysvětlovat. A rozhodně se mnou budou souhlasit i ostatní pasažéři tohoto letu za dobrodružstvím.

Důvod druhý: přívětivé teploty

Tak samozřejmě, do Chorvatska to máte blíž, ale Řecko je Řecko! A let trvá jen asi 2 a půl hodiny. Na Krétu a Rhodos v průměru tak 2 hodiny a třičtvrtě, na Korfu naopak jen něco přes 2 hodiny. Rozhodně je to blíž než na Kanárské ostrovy nebo do Egypta. Výhody krátkého letu snad žádné praktikující mamince nemusím vysvětlovat. A rozhodně se mnou budou souhlasit i ostatní pasažéři tohoto letu za dobrodružstvím.

Když byly moje mimina ještě mimina, bylo cestování mnohem jednodušší i z dalších příčin. Bez povinné předškolní a ještě spíš školní docházky jsme mohli vyrazit za teplem kdykoli. Teď, svázáni povinností institucionalizovaného vzdělávání, jezdíme výhradně v létě. Což například v Egyptě znamená 40 až 50 °C na sluníčku a všudypřítomné, dusné a vlhké vedro. Hledání ubytování s klimatizací a zastřešeného hřiště. Vykoupat a rychle do stínu.

V Řecku jsou teploty přece jen snesitelnější a ostrovní klima, kde ze všech stran cítíte závan mořského vzduchu, je mnohem příjemnější.

Moje tlustá řecká dovolená

Stejně jako rodinné taverničky, i malé hotýlky jsou nesmírně útulné a budete se v nich cítit jako doma. Nejen jako doma, ale jako místní. Vedle nich ale na břehu moře nebo uprostřed živoucích zahrad vyrůstají oblíbené rodinné hotely se zázemím pro děti a aquaparky. Nemáte rádi rezorty, které jsou plné lidí a dětí? To chápu, já taky ne. Společné stolování s několika sty lidmi ani mě nenaplňuje nadšením. Stejně jako vaření tisíce obědů, jehož odér se šíří až na pobřeží. Když jsem byla v rodinném rezortu poprvé, právě jsem čerstvě očekávala druhé dítě a ke všeobecně nepříjemnému pocitu v žaludku, nafouknutému břichu a nadměrnému pocení opravdu nepomáhal zápach instantních míchaných vajec a chuť cocacoly z postmixu. Ani animátor jménem Fridrich (“Hovortě mi Friďo!”), který vypadal jak Patrick Swayze a asi si tak v letním středisku i připadal, to nevylepšil. Zaboha si nechtěl nechat vysvětlit, že s ním Baby nechce tancovat hada.

All inclusive pro malé i velké

Na druhou stranu jako máma tříleťáka v očekávání jsem tu měla opravdu odpočinkovou dovolenou bez nutnosti vařit. Za moje těhotenské nevolnosti rezort opravdu nemůže a po pár letech manželství jsem vděčná za každé jídlo, které si nemusím sama vařit, a za jakoukoli aktivitu, kterou mé děti někdo zabaví. A člověk, který vymyslel minikluby, kde vám na dovolené pohlídají děti, by si zasloužil nebe s konceptem Ultra All Inclusive, pravým tureckým hamamem a třemi thajskými masérkami. Sama sice nejsem typ, který by si užíval koncerty Káti a bambulky hambulky, ale ruku na srdce, děvčata, vydržely jsme pro svá robátka horší věci. A ta radost v očích našich bambulek, když jim někdo maluje na obličej stejnou kočku, jako má sto jiných dětí, stojí za to, ne?!

Dovolená pro maminky

Skutečnost, že můžete v tomto ráji děti nechat napospas animátorkám s vybělenými úsměvy, stojí za to ještě víc. A prázdniny v Řecku můžou začít! Ať už u bazénu, v plážovém baru, nebo v ulicích nebo obchodech, kde se dá koupit spousta krásných tretek na památku. A protože odvléct děti z miniklubu uprostřed zábavy by byla přece krajní surovost, klidně je tam nechte až do večera a vyrazte na výlet. Myslím, že je to výhra pro všechny strany. Nebo aspoň já jsem jako 4leté dítě rozhodně nesnila o tom, že strávím celý den v horkem sálajícím stínu mínójské civilizace. (Ale možná to bylo proto, že tehdy sotva padala železná opona a cesta kamkoli byla z říše bájí víc než celá Kréta.) A že ta je mýtů a bájí plná doposud. Skutečně na každém kroku máte pocit, že vás bohové vidí... Být tak na chvíli součástí toho světa! Zapomenout na práci, domácnost i mateřské povinnosti. Cítit se stejně krásná jako Ariadna, obklopená samými sluncem a větrem ošlehanými Thesey?! Proč ne! Tam, kde Krónové pojídají vlastní děti a bílí býci unášejí a oplodňují krásné dívky, je možné prakticky cokoli.

Kréta nebo Rhodos?

A kde se ubytovat, aby měly děti zábavu a rodiče chvíli volna na výlet do hlavního města Kréty Heraklion nebo do paláce Knóssos? Například oblíbený a vyhledávaný resort FAMILY WORLD AQUA SUN VILLAGE je doslova a do písmene věrný svému jménu. Rodinné městečko plné slunce a vody s bazény, skluzavkami, pohodlnými pokoji a All Inclusive, ideální pro rodiny s dětmi.

Nedaleko je potom ARMINDA HOTEL & SPA, který je moc hezký a taky orientovaný hlavně na rodiny. Nabízí dobrý poměr ceny a výkonu, který můžu doporučit. A taky je nedaleko od Heraklionu, kde je mezinárodní letiště. A to je další plus, protože největší, největší, největší opruzenina na hladké prdelce, která zrovna přistála v destinaci, je několika hodinový transfer do hotelu.

Ale jestli chcete znát nějakou topku, tak to je LYTTOS BEACH, který si svých pět frček opravdu zaslouží. Už jen za tu spoustu bazénů, které lemují celou jednu stranu hotelu, dva aquaparky a moderně zařízené pokoje.

Podobné rodinné hotely najdete i na Rhodosu, který má stejné středomořské kouzlo jako Kréta. Rhodoská alternativa Family Worldu je FILERIMOS VILLAGE, kde jsou také aquaparky, líná řeka a spousta dalších lákadel a atrakcí. Navíc, jak už název napovídá, je nedaleko hory Filerimos a vesniček Ialyssos Kremasti, takže máte kam vyrazit na túru či jenom na odpolední procházku.