Publikováno: 12. 9. 2024

Výlet do Karnaku a Luxoru

Během výletu do Karnaku a Luxoru

Během výletu do Karnaku a Luxoru si budete připadat, jako byste se v čase přenesli o tisíce let zpátky do dob faraonů a jejich říše, která se rozprostírala podél břehů posvátné řeky Nil. Ozvláštněte si tedy svou dovolenou v Egyptě a vydejte se na fascinující výpravu proti proudu času!

Město Luxor

Město Luxor se v minulosti nazývalo Théby a v období Nové říše (1550–1069 př. n. l.) bývalo hlavním městem celého Horního Egypta. Jeho moderní název pochází z arabštiny a znamená prostě „paláce“. Ve městě a jeho okolí se nachází hned několik úžasně zachovalých památek v čele s Luxorským chrámem a Karnackým chrámovým komplexem. Jen o něco dále se pak nachází Údolí králů a Memnonovy kolosy. Současný Luxor není nijak rozlehlý a můžete se po něm snadno pohybovat například v koňské drožce. Chůze po městě je taktéž možná, ale doporučujeme ji jen těm odvážnějším – Evropanům totiž zdánlivý chaos a nepředvídatelnost egyptských ulic nemusí být vždy po chuti. Chcete-li však poznat současný Egypt pěkně zblízka, můžete se do uliček Luxoru směle pustit.

Karnacký chrámový komplex

Tento starověký architektonický zázrak byl vybudován mezi lety kolem 2200 a 360 př. n. l. Jedná se o ohromný chrámový komplex, který byl za vlády legendárních faraonů, jako byli Hatšepsut, Seti I., Ramesse II. a Ramesse III., jedním z nejdůležitějších sakrálních komplexů v zemi. Kromě dominantního chrámu boha Amun-Ra tvoří Karnak také menší kaple a svatyně zasvěcené dalším božstvům ze staroegyptského pantheonu, majestátní síně, dnes již vyschlé doky a posvátné jezero, na jehož klidné hladině se odráží již po tisíce let modré nebe, palmy a reliéfy prastarých monumentálních staveb.

Jednou z nejpozoruhodnějších památek Karnaku je Velká sloupová hala. Tento obří monument se skládá ze 134 masivních sloupů dosahujících výšky až 21 metrů. Jsou seřazeny v 16 řadách na ploše 5 000 m². Od jižního vchodu do chrámu se táhne více než 3 km dlouhá Alej Sfing, po které můžete dojít až do Luxorského chrámu. Některé sochy sfing s lidskými hlavami se navíc dochovaly až dodnes.

Luxorský chrám

Každý, kdo se jednou prošel mezi mocnými sloupy tohoto chrámu, jistě potvrdí, že je to zážitek jako z jiného světa. A svým způsobem také je – však byl postaven před téměř 3 500 lety civilizací, která již dávno zanikla. Na rozdíl od většiny ostatních chrámů z té doby nebyl zasvěcen žádnému z bohů staroegyptského pantheonu, ale každoroční obnově královského majestátu, ke které docházelo v rámci festivalu zvaného Opet. Docházelo zde i ke korunovacím nových panovníků.

Historie chrámu je doopravdy úžasná a my vám vřele doporučujeme navštívit ho s průvodcem během námi nabízeného fakultativního výletu. Tak vám neunikne žádný z příběhů, které jsou ve formě hieroglyfického písma zapsány na jeho zdech a žádná z legend, která se k tomuto magickému místu váží.


Cestovatelský tip: Ačkoli je návštěva obou chrámů nezapomenutelným zážitkem v jakékoli době, vřele doporučujeme vrátit se sem i večer. Tehdy se totiž jejich zdi rozzáří zlatavým světlem zapadajícího slunce a mezi jejich majestátními sloupy se začnou mihotat tajemné stíny. Duchové starého Egypta jakoby ožívali přímo před vašíma očima.

Chrám královny Hatšepsut

Tento zádušní chrám je známý také jako Djeser-Djeseru, což ve staroegyptštině znamená „Nejposvátnější z nejposvátnějších“. Byl postaven pro královnu Hatšepsut z 18. dynastie, která je historiky považována za jednu z nejúspěšnějších vládkyň starověkého Egypta za a mnohými dokonce za „první velkou ženu v historii“.

Přestože je svatyně stará asi 3 500 let, její dlouhá sloupová terasa vypadá jako kdyby byla postavena teprve nedávno. Elegantní reliéf chrámu kontrastuje s drsnou stěnou útesu, která se nad ním tyčí a do které je chrám částečně zapuštěn. Dříve byla cesta k němu lemována stromořadím, v současné době je však obklopen pouští, která je na první pohled prakticky bez života. To však tomuto místu jen přidává na magické atmosféře jako z jiného světa.



Cestovatelský tip: Deir el-Bahari, kde se chrám nachází, je obecně považováno za jedno z nejteplejších míst na zemi. Hatšepsutin chrám tedy doporučujeme navštívit spíše v ranních hodinách, abyste se vyhnuli těm největším vedrům. Ranní světlo také nabízí nejlepší osvětlení pro pořízení dokonalých fotografií.


Pokud se vydáte během své dovolené v Egyptě na výlet do Luxoru, nemusíte zůstávat u návštěvy pouze těchto tří chrámů. K návštěvě doporučujeme i nedaleká Údolí králů, Údolí královen či Memnonových kolosů. Anebo se nad Luxorem můžete proletět v horkovzdušném balónu!