Publikováno: 12. 9. 2024

Výlet do Karnaku a Luxoru

Egyptská kuchyně se vyvíjela do své současné podoby tisíce let, takže není žádným překvapením, že i zde najdete pokrmy, které jsou hotovou lázní pro vaše chuťové buňky. Její kořeny sahají až do 3. tisíciletí př. n. l., takže vás v případě některých pokrmů čeká kromě skvělého kulinářského zážitku i fascinující exkurze do dávných časů.

V egyptské kuchyni se potkávají charakteristické rysy středomořské a severoafrické kuchyně, takže se zde běžně setkáte s proslulými pokrmy jako je hummus, falafel, shawarma, kebab či plněné vinné listy (dolma). Ale na své dovolené v Egyptě je toho samozřejmě mnohem více!

Ráj (nejen) pro vegetariány

Leckoho možná (ne)potěší, že tradiční egyptská kuchyně je z velké části vegetariánská. Je totiž pevně spjata s místem svého původu, tedy úrodnými břehy řeky Nil. Ty totiž byly od nepaměti bohatým zdrojem ovoce, zeleniny, luštěnin a obilí, které tak tvořily páteř obživy většiny Egypťanů.

Dalším důvodem pro častý výskyt bezmasých pokrmů jsou stravovací návyky početné koptské křesťanské komunity, jejíž členové se po většinu roku postí a jedí převážně veganskou stravu. Jejich typickým pokrmem je například kuskus s olivami a sušenými rajčaty.

Neznamená to však, že by milovníci masitých pokrmů přišli na své dovolené v Egyptě zkrátka. I díky snaze vyjít vstříc čím dál tím většímu množství turistů, kteří do Egypta každoročně zamíří, si masové pokrmy v Egyptě získávají stále větší oblibu. Překvapivou zajímavostí je, že to byli právě Egypťané, kteří v dávných dobách vymysleli kontroverzní luxusní delikatesu foie gras!

V hotelech s All inclusive samozřejmě najdete vybrané laskominy ze všech koutů světa, avšak vydáte-li se na průzkum egyptských měst na vlastní pěst, je dobré vzít v potaz, v které části Egypta se nacházíte. Například na středomořském pobřeží jsou základem jídelníčku ryby, v jiných částech Egypta se na jídelních lístcích častěji objevují spíše grilovaná masa, například kuřecí, kachní, jehněčí, ale i holubí.

Koření, koření, koření!

Díky snadnému přístupu k Hedvábné stezce měli Egypťané po tisíce let přístup k široké paletě koření z celého světa, jako je kmín, koriandr, bobkový list, kardamom, anýz, zázvor, skořice, máta, hřebíček, růžové lístky, šafrán a mnoho dalších. Ty se v Egyptě často mísí do oblíbených směsí, a například dukkah — nasekané ořechy, semena a koření — si v posledních letech našla cestu i do nejedné evropské kuchyně.

Co ochutnat v Egyptě?

Ful medames: Legendární snídaňový pokrm z vařených bobů (arabsky ful) dušených se sezamovou pastou tahini a dochucených česnekem, kmínem a citronem. Je známý též jako foul mudammas nebo jednoduše ful. O ful jako o základním jídle Egypta existují zmínky již z 4. století. Tehdy se fazole zakopávaly do rozžhavených uhlíků, kde se pomalu pekly, a tak pokrm přišel i ke svému jménu – „medames“ znamená v egyptské arabštině prostě „zakopaný“. Dnes jsou „Zakopané fazole“ neoficiálně považovány za egyptské národní jídlo.

Koshari: Tento oblíbený pokrm se obvykle skládá z rýže, čočky, makarónů, cizrny, smažené cibule a pikantní rajčatové omáčky. Vzhledem k tomu, že ani rýže, ani těstoviny nejsou v Egyptě původní, předpokládá se, že pokrm pochází od Britů, kteří ho přivezli z Indie. Mezi Egypťany se však přesto těší velké popularitě, protože je levný, chutný a výživný. .

Aish baladi: Tato pravděpodobně nejlepší chlebová placka na světě je podobná pitě, ale na rozdíl od ní se vyrábí z celozrnné mouky. Je základní přílohou, která se v Egyptě podává téměř ke každému jídlu, a to již pěknou řádku let. Ten nejstarší archeologický důkaz o existenci tohoto egyptského národního pokladu pochází z doby před téměř 5 800 lety! Baladi je tak úzce spjat s egyptskou kulturou, že si našel svou cestu i do hesla revoluce z roku 2011, které v překladu znělo „chléb, svoboda a sociální spravedlnost“. Podle statistik egyptské vlády asi 85 % Egypťanů jí baladi chléb každý den, a získávají z nich 70 % svých sacharidů a bílkovin a celých 52 % celkových kalorií. Dokonce i samotný název je klíčem k pochopení důležitosti chleba v egyptské kultuře. „Aish“ totiž znamená v egyptské arabštině prostě „život“. .

Lahma bil basal: Klasické egyptské jídlo, které se skládá ze dvou hlavních ingrediencí – masa, obvykle hovězího, a cibule. Jediné koření, které se pro jeho přípravu používá, je sůl, černý pepř a nové koření. V jednoduchosti je krása!

Bamya bil lahme: V podstatě takový blízkovýchodní guláš. Připravuje se z hovězího, jehněčího či telecího masa a mladého ibiškovce jedlého, který se dusí v lahodném vývaru z masa a rajčat, cibule spousty česneku a někdy se přidává trocha melasy z granátových jablek. Servíruje se s miskou rýže a v Egyptě ho milují především děti.

Šakšuka: Dnes již na celém světě populární snídaňový pokrm z vajec a zeleniny.

Molokhia: …anebo mulukhiyya , molokhiyya, melokhiyya či dokonce ewédú je podobná polévka z jutovníku podobná naší špenátové, kterou miluje doslova celý Egypt. Snad každá egyptská hospodyňka má svůj vlastní recept. Základem jsou však najemno nakrájené listy justovníku vařené v králičím, jehněčím či kuřecím vývaru. V Egyptě se nejčastěji přidává česnek (ve skutečně hojném množství) a koriandr. Existují však i varianty s nahrubo nakrájenými listy, s octem, bez koriandru či s dokonce rajčatovým protlakem.

Až si vychutnáte talíř plný tradičních egyptských dobrot, je pravděpodobné, že vás přepadne chuť dát za ten kulinářský zážitek sladkou tečku. Pro tyto případy mají Egypťané vždy připravenou světoznámou baklavu, jeden ze symbolů muslimského světa, ale pokud chcete zkusit něco opravdu ryze egyptského, dejte si om ali, pudinku podobný pokrm připravovaný z listového těsta, mléka, kokosu, rozinek a kombinace ořechů. Fanoušci tradičnějších pudinků pak jistě ocení mléčnou a krémovou mahalabiu.

A čím jiným to všechno zapít než hřejivým šálkem egyptského černého čaje, případně ibiškovým čajem zvaným karkade.


Tak co, nesbíhají se vám už sliny?