logoCoral Travel Document No:
Pobočky
CZK - čeština
Last minuteLetní dovolená v Turecku 2026Zimní dovolená 2025/2026
Destinace
Turecko
Alanya Antalya BelekBodrumCesmeDalamanDidimIstanbulIzmir KemerKusadasiMarmarisSide
Řecko
KorfuKosKrétaRhodos
Egypt
HurghadaMarsa AlamSharm El Sheikh
Španělsko
BarcelonaFuerteventuraGran CanariaMallorcaMálagaTenerife
Portugalsko
Madeira
Spojené arabské emiráty
Abu DhabiAjmanDubajRas Al KhaimahSharjahUmm Al Quwain
Thajsko
PattayaPhuket
Tanzánie
Zanzibar
MaledivySeychelySrí LankaMauriciusDominikánská republika
Speciální akce
Express transfer zdarmaAž 2 děti zdarmaHotely Coral Group Náš turecký výběrElite hotelyLuxusní služby DiamondDo Emirátů s Air Arabia!First minute Turecko Léto 2026Hotely pro zimní TureckoBLACK FRIDAY slevy jsou tu!
Informace & nabídky
Dárkové poukazyCestovní dokumentyPřepravní podmínky Parkování na letištiCestovní pojištěníPočasí v destinacíchVíza a pobytové poplatkyDelegátské služby
Tipy na cesty
  • Domovská stránka/
  • Tipy na cesty/
  • Chutě a vůně světa/
  • Turecko, země tisíce a jedné chuti

Turecko, země tisíce a jedné chuti

Chutě a vůně světa18 čvc 2024
Turecko, země tisíce a jedné chuti
Turecká kuchyně


Turecká kuchyně

Turecko je země na pomezí Evropy, Asie a Blízkého východu a prvky odlišných kultur se promítají i do zdejší gastronomie. „V turecké kuchyni se jedinečným způsobem mísí západní a orientální vlivy. Najdete v ní prvky kuchyně středomořské, osmanské, byzantské i římské. Díky tomu nabízí unikátní kombinaci ingrediencí, způsobů přípravy jídel, chutí a vůní,“ říká Klára Hálková, vedoucí marketingového oddělení cestovní kanceláře Coral Travel CZ, pro kterou je Turecko základní destinací. Vydejte se do Turecka i vy a užijte si nové #coralovezazitky!

Kebab stokrát jinak

Synonymem turecké gastronomie je pro mnoho z nás kebab, který najdeme i u nás prakticky na každém rohu. Ten se však jen těžko může rovnat originálu. Existuje mnoho variant včetně lahodného döner kebabu (plátky masa z grilu), adana kebabu (kořeněné mleté maso na špízu) a iskender kebabu (plátky masa s rajčaty a jogurtem). „Turci jedí kebab nejčastěji v restauracích, kde se podává na talíři s grilovanou paprikou, lilkem nebo rajčaty,“ vysvětluje místní zvyklosti Klára Hálková. „U nás tak populární maso se salátem zabalené v tortille je v Turecku považováno za rychlé občerstvení a místní po něm sáhnou jen v opravdu velkém spěchu,“ dodává. Během dovolené to tedy zkuste po vzoru místních a vychutnejte si jídlo v klidu na zahrádce restaurace. Rozdíl vás určitě mile překvapí už proto, že originální turecká kuchyně klade důraz na používání kvalitních surovin. Čerstvé maso a zelenina, bylinky, olivový olej a místní koření, to vše rozehrává skutečný koncert pro chuťové buňky.


Co dál ochutnat?

Turecká kuchyně každopádně nabízí mnohem víc než jen kebab! „Za vyzkoušení stojí také turecká obdoba pizzy zvaná lahmacun, kterou mnozí považují za lepší variantu oblíbené italské pochoutky,“ přidává svůj tip Klára Hálková. Lahmacun popisuje jako aromatický a lehce křupavý koláč z tenkého těsta s náplní z mletého masa, který je podáván se zeleninou. Dále je tu turecký chléb pide, který má obvykle tvar lodičky a bývá plněn masem, špenátem, sýrem či dalšími ingrediencemi.

Jedním z typických fenoménů turecké kuchyně jsou mezé, tedy malé předkrmy, kterých bývá servírováno více druhů. Nechybí hummus, patlican salatasi čili lilkový salát nebo dolma (tedy plněné zeleninové listy). Výběr bývá opravdu pestrý a všichni vzájemně ochutnávají. Tím se ze stolování stává opravdu společenská záležitost. To samé platí i o opulentní turecké snídani zvané Kahvalti.

Díky své poloze u moře nabízí Turecko také vynikající čerstvé ryby a mořské plody. Mezi populární pokrmy patří balik ekmek (grilovaná ryba v chlebu), midye dolma (plněné mušle) a kalamar tava (smažené kroužky z chobotnice).

Pouliční dobroty

Dráždivé exotické vůně vás v Turecku provázejí skutečně na každém kroku. Velmi časté jsou tu totiž stánky s pouličním jídlem, kterému málokdo odolá. Šťavnatý meloun či pečená kukuřice a kaštany, které lákají svojí specifickou vůní. A mušle plněné rýží a ořechy nechybí snad na žádném pouličním menu. „Dalším oblíbeným jídlem je gözleme připomínající naši palačinku,“ popisuje Klára Hálková. „Připravuje se obvykle z těsta yufka plněného obvykle špenátem a sýrem feta,“ vysvětluje. Dodejme, že zajímavou specialitou je i pečený brambor se salátem, kukuřicí, tuňákem či olivami, tvz. kumpir.


Sladká tečka


Každý, kdo někdy navštívil Turecko, musí potvrdit, že nepřekonatelné jsou především tamní sladkosti. A královnou mezi nimi je určitě baklava. Turecký národní dezert se připravuje z listového těsta, které je posypáno nasekanými vlašskými ořechy, mandlemi či pistáciemi a poléváno medem či sirupem. K čaji nebo kávě určitě ochutnejte i lokum, tedy ovocné želé obalené v kokosu nebo moučkovém cukru.


Tak co, s kým se potkáme v kouzelném Turecku?
Tipy na výlet na Krétě: Objevte kouzlo místních klášterů
Dovolená v Egyptě: Vydejte se na výlet do chrámů v Luxoru a Karnaku
Blog
O nás
  • O Coral Travel
  • Kontakt
  • Kariéra v Coral Travel
  • Firemní kultura Coral Travel
  • Co nabízíme
  • Náborová cesta
  • Zpětná vazba na zájezd
Užitečné informace
  • Dokumenty pro cestu na dovolenou
  • Přepravní podmínky leteckých dopravců
  • Víza a pobytové poplatky
  • Pokyny k odletu
Extra služby
  • Cestovní pojištění
  • Parkování na letišti
  • Pro ukrajinské turisty
  • Diamond, koncept luxusních služeb
  • Služby Elite
  • Dárkové poukazy
LinkedInInstagramMeta Platforms
Coral Travel
Coral Travel
Odeon Tours
Odeon Tours
Ferien Touristik
Ferien Touristik
Odeon Beds
Odeon Beds
Seven Seas
Seven Seas
Marvida Hotels
Marvida Hotels
Xanadu Resort
Xanadu Resort
Odeon Security
Odeon Security
Odeon Software
Odeon Software
Coral Travel
Přístup pro agenturyPartnerská sekce