Publikováno: 9. 9. 2024

Máma na cestách: Parádní dovolená s dětmi v Bulharsku

Tentokrát to nebude jenom o tématu, kam na vyrazit s dětmi za sluníčkem, ale jak při tom také spojit příjemné s užitečným a dobrou kvalitu s příjemnou cenou.

A řeč je právě o Bulharsku, které milovali už naši prarodiče. A nejen proto, že výběr přímořských destinací býval z pochopitelných důvodů mnohem užší než dnes. Ne náhodou dodnes mnozí vzpomínají na výpravy plně naloženým autem do autokempů a plnou chuť bulharského ovoce a zeleniny.

Dovolená v Bulharsku totiž nejsou jen kilometry pláží s jemným pískem na Slunečném Pobřeží či typická bulharská kuchyně, která spojuje to nejlepší z balkánské a středomořské gastronomie a kterou já osobně v letních měsících či na dovolené preferuji, protože je lehká a založená hlavně na čerstvé zelenině a rybách. Ocení ji i všichni, kdo mají rádi řeckou nebo tureckou kuchyni. Tu správnou balkánskou atmosféru pak ještě umocňuje pohostinnost a temperament místních obyvatel, které dodávají Bulharsku jeho nezaměnitelnou podobu.

A když máte malé děti a vážíte každou korunu, pak jsou ceny dovolené v Bulharsku ještě lákavější než kebab kořeněný čubricou.

Bulharsko dnes

A kdo zná Bulharsko z minulosti a z kempu, bude opravdu hodně překvapen proměnou, jakou prošla zdejší turistická infrastruktura k co největší spokojenosti a pohodlí klientů. Pláže s bary a restauracemi, ale také půjčovnami sportovního vybavení. Kvalitně zařízené hotely se snídaní, polopenzí i All inclusive a se zázemím pro děti, jaké si nezadá s hotely v Řecku nebo ve Španělsku. Klidné ubytování v přírodě, pokud nechcete trávit čas jenom na hotelu, i rezorty s bazény, aquaparky a minikluby, kde je o děti postaráno a vy si přitom užijete posezení v některé z místních kavárniček u lahodného vína i túru v klidu a bez věčného pokřiku a stížností „mě bolí nožičky“.

Kam s dětmi v Bulharsku?

Synonymem pro cestování do Bulharska jsou určitě letoviska s příznačnými názvy Slunečné Pobřeží nebo Zlaté Písky. Stejné nomen omen rozhodně neplatí o vlnách, které omývají zlatavě svítivé pláže. Černé moře je totiž černé jen podle názvu. Voda je tyrkysově modrá a přímo svádí k potápění a vodním sportům. Za vidění pak rozhodně stojí přístav Burgas, případně přírodní parky s jezery a vodopády v jeho okolí, či starobylý Nesebar.

Kvalita výběru ale záleží na tom, jak máte velké děti, já osobně nejsem velkým příznivcem vláčení batolat po památkách, které si stejně nezapamatují. Pokud chcete pro děti zážitek, na který rozhodně nezapomenou, tak rozhodně doporučuji návštěvu delfinária ve Varně, které patří k nejvyhledávanějším cílům celého Bulharska, a to hlavně díky unikátní delfíní show. Jasně, delfinárium je dnes v Evropě něco jako u nás dinopark - nějaký najdete pomalu v každém větším městě. Jenže živí delfíni nejsou u našich dětí zdaleka tak okoukaní jako umělí dinosauři. Zejména když tančí a provozují různé akrobatické kousky. Ve Varně si navíc můžete s delfíny i zaplavat a takovou atrakci v žádném Dinoparku zatím nemají.

Další položka na seznamu, co zažít v Bulharsku, jsou velké aquaparky, především Action Aquapark Sunny Beach s obrovskými skluzavkami a tobogány, línou řekou a minizoo.

Tipy na ubytování s dětmi v Burgasu

Podle čeho vybrat hotel? Záleží, co preferujete. Když chci během dovolené hlavně pohodlí, odpočinek a současně zábavu pro děti, pak určitě hledám hotel co nejblíže k pláži, ať se nemusíme obloženi ručníky a skládacími lehátky, o našem letním mazlíčkovi v podobě nafukovacího plameňáka nemluvě, táhnout k pláži po silnici nebo nedej bože autobusem.

Další bonus je vlastní aquapark nebo skluzavky či dětský klub s animacemi, ať mají prázdniny nejenom děti, ale na chvíli i rodiče. A samozřejmě koncept All Inclusive jako u maminky. S tím rozdílem, že tady se o něj stará někdo jiný.

To všechno a ještě mnohem více nabízí například Dit Evrika Beach Club Hotel, Aqua Nevis Club Hotel nebo Kotva, která se pyšní aquaparkem s tobogány pro malé i velké. Mezi kvalitní rodinné hotely se skvělou lokalitou a vynikajícím aquaparkem patří Hotel Kuban Resort & Aqua Park.

Rodinnou dovolenou v krásném prostředí slibuje Melia Sunny Beach, slušný poměr kvality a ceny zase Iskar.

Text v rámečku
Mám hodně podob. Jsem redaktorka a copywriterka, bohemistka i amatérská malířka. Jsem také dvojctihodná máma i táta svých dětí. Bývala jsem profesionální manželka, ale to už nejsem, neboť dělat manželku je řemeslo, ale být dobrá exmanželka je svého druhu umění. Od roku 2023 jsem také hrdou součástí úžasného marketingového týmu Coral Travel.

Jsem renesanční bytost, která ale miluje stereotyp. Plachá dívka, která se bojí mluvit, ale ne psát. Protože jenom když píšu, jsem to skutečně já... Zuzana.