Publikováno: 6. 10. 2023

Egypt ve znamení pyramid i bazarů

V Egyptě na vás nečekají jen pláže, moře či historické památky. Ke zdejší kultuře neodmyslitelně patří i bazary a spousta exotického zboží, které tu můžete nakoupit.

Ani milovníci relaxace většinou nestráví celou dovolenou jen na lehátku. Luxusní rezorty sice nabízejí veškeré možné pohodlí, existuje však spousta dalších možností, jak tu trávit volný čas. S cestovní kanceláří Coral Travel CZ můžete do Egypta za nákupy vyrazit i během podzimu a zimní sezóny.

Nevšední atmosféra podvečerních nákupů

Jakmile teplota se soumrakem klesne na příjemnou úroveň, nastává nejlepší doba k návštěvě místních obchodníků, kteří nechávají své krámky otevřené dlouho do noci. Rádi vám také nabídnou sklenku osvěžujícího ibiškového čaje karkadé.
Nelekejte se, pokud se vás prodejci pokusí zatáhnout do svého krámku. Patří to k věci a nakoupit můžete i nemusíte.

Egypt mnoha barev i vůní

Vycházka za nákupy je zážitek pro všechny smysly. Máme pro vás několik typů, co byste si z Egypta měli přivézt. Na prvním místě jsou to samozřejmě suvenýry. Většinou s motivem starověkého Egypta: kopie sošek a skarabeů, zlaté přívěsky s hieroglyfy nebo kříž života ankh. Dále staroegyptské výjevy namalované na papyru, výrobky z tepaného kovu (lampy nebo mísy), stejně jako alabastrové sošky nebo tradiční mužský oděv galábie.
A pak je tu koření a oblíbené místní pochoutky, zejména sušené ovoce nebo baklava a další blízkovýchodní sladkosti z medu a mletých ořechů. Velmi oblíbeným suvenýrem z Egypta je také henna na barvení vlasů nebo vodní dýmky včetně tabáku. Právě tabák je tu neuvěřitelně levný.

Kde nakupovat

Vedle starobylých bazarů, kde seženete mix nejrůznějšího zboží, nakoupíte i v turistických letoviscích a hotelových obchodech. Přitom vždy platí pravidlo: čím dále od turistických center, tím výhodnější jsou ceny. Mnohdy stačí popojít pár desítek metrů a stejné zboží seženete mnohem laciněji.
V moderních letoviscích sice nenajdete původní bazary, výhodným nákupům tradičního zboží však nic nebrání ani tady. Třeba v Hurghadě můžete navštívit nejstarší čtvrť El Dahar, kde jsou obchody o poznání levnější než v modernějších částech města. Za zmínku stojí hlavně oblíbená ulice Sheraton, která se táhne až do Mariny a je plná obchodů, restaurací a kaváren
Vydáte-li se na nákupy, počítejte s tím, že s sebou budete muset vzít hotovost. Kartou se dá platit jen někde, zpravidla v marketech a obchodech s pevnými cenami. Na druhou stranu bankomaty jsou tu běžně dostupné.

Dostupný luxus

Jedním z nejoblíbenějších suvenýrů je v Egyptě určitě zlato, protože místní zlatníci vyrábějí krásné šperky. A pak jsou tu parfémy. Právě z Egypta dovážejí světové kosmetické firmy základní ingredience pro své luxusní výrobky, a tak není divu, že zde seženete úžasné parfémy za neuvěřitelně nízké ceny. Můžete si vybrat z nabízeného zboží, nebo si nechat na zakázku vyrobit skvost či namíchat parfém podle svých představ.

Tak za padesát!

Samostatnou kapitolou nákupů v Egyptě je smlouvání. Na tržištích a v malých obchůdcích byste marně hledali cenovky. Cenu vám navrhne prodavač a očekává, že budete smlouvat. Začněte na třetině navrhované částky. Za úspěch se považuje, když nakonec zaplatíte půlku toho, co prodavač původně žádal. Pokud vám smlouvání nevyhovuje, můžete zamířit do kamenných obchodů, kde je cena pevně stanovena.

Máte něco k proclení?

Ptáte se, kdy je povinné placení cla? Pokud si vezete maximálně 250 g tabáku, 1 litr alkoholu nebo karton cigaret na osobu, pak nic hlásit nemusíte. V případě většího množství ano.
Pozor je třeba dát zejména na přírodniny (jako je například mušle či korál), protože s těmi je v Egyptě zakázáno obchodovat z důvodu ochrany přírody a hrozí vám pokuta. V případě neopracovaného zlata nebo starožitností je situace ještě vážnější. Může se totiž jednat o starověké památky i umělecké artefakty starší sta let. A v takovém případě by vám hrozilo přímo vězení.
Takže buďte opatrní, ať je hmotnostní limit pro odbavená zavazadla to jediné, co musíte při návratu řešit.