Publikováno: 11. 7. 2024


Bezstarostná dovolená: 5 aplikací zdarma, které ocení každý cestovatel

Žijeme v časech, kdy nám technologie mohou výrazně usnadnit život a byla by velká škoda toho nevyužít i během dovolené. V dnešním článku se seznámíme s několika užitečnými aplikacemi, díky kterým budete na svých cestách po cizích krajích jako ryba ve vodě!


Také se někdy zamýšlíte nad tím, jak asi vypadalo cestování v dobách před vynálezem internetu a mobilních telefonů? Pro někoho je možná až nepředstavitelné, že by byl v cizí zemi odkázán jen na svůj vlastní orientační smysl a schopnost dorozumět se s místními, jejichž jazyk by neovládal či ovládal jen málo. Někoho zase možná děsí představa neustálého přepočítávání korun na místní peníze a možné poplatky při výběru ze zahraničních bankomatů či turistické pasti ve formě předražených barů a restaurací. Dnes už nic z toho řešit nemusíte, samozřejmě pokud víte, po které aplikaci sáhnout!


Revolut – placení v zahraničí bez starostí


Jednou z užitečných aplikací, bez které naši cestovatelé nedají ani ránu, je Revolut. Tato šikovná „appka“ toho dnes umí opravdu hodně, ale my se dnes zaměříme na její původní účel, tedy možnost bezplatné směny měn z celého světa. Leckdo možná ani neví, že když platí v zahraničí kartou vázanou ke korunovému účtu, utracená částka se sice odečte v korunách, ale až poté, co banka smění koruny na lokální měnu, často v ne úplně výhodném kurzu. Samotná platba pak proběhne v místní měně.

S Revolutem máte tu výhodu, že si můžete v kterýkoli okamžik (samozřejmě jste-li připojeni k internetu) směnit požadovanou částku v korunách do lokální měny za výhodný kurz bez dodatečných poplatků. Když pak budete platit kartou Revolut (k základnímu neplacenému tarifu ji získáte zcela zdarma), platba proběhne již v lokální měně, a tedy bez směnného poplatku. Zejména pokud jste na dovolené delší dobu, může vám tato aplikace ušetřit docela slušnou částku.


Revolut nabízí v základním tarifu i možnost výběrů z bankomatů ve vybraných zemích zdarma, avšak (k dnešnímu dni, tedy 3. 7. 2024) jen do 4 500 Kč za měsíc. V případě placených tarifů se pak tento limit zvyšuje až do výše 55 000 Kč za měsíc. 

Cestovatelský tip: Máte-li během své dovolené nastavený denní rozpočet, můžete si každé ráno poslat danou částku na svůj účet na Revolutu, směnit do lokální měny a pak už se jen občas podívat, kolik peněz vám ještě zbývá. Aplikace vás navíc automaticky upozorní, kdykoli se částka začne přibližovat k nule. Své výdaje tak budete mít vždy pod kontrolou a vždy budete přesně vědět, kolik jste který den utratili a kolik vám ještě zbývá.

Toto je však opravdu jen pomyslná špička obrovského ledovce, kterým současný Revolut bezesporu je. Můžete si přes něj sjednat cestovní pojištění, obchodovat s akciemi, komoditami a kryptoměnami, získat přístup do letištních salónků a mnoho dalšího.

Airalo – mobilní data doslova za hubičku

Jedete na dovolenou do Turecka, do Egypta nebo třeba do Spojených arabských emirátů? Potom si dejte dobrý pozor, abyste si nezapomněli vypnout na svém telefonu datový roaming. V současné době vás sice většina operátorů upozorní, jakmile začnete čerpat data mimo území Evropské unie, a nedochází tak k tragickým případům z dob minulých, kdy po dovolené překvapeným cestovatelům přišel klidně i mnohasettisícový účet za vyčerpaná data. I tak je ostražitost na místě, protože vzhledem k absurdně nastavené výši poplatků za hovory, SMS i data mimo země EU, může váš telefonní účet i za pár minut nepozornosti vyskočit o stovky nebo dokonce tisíce korun. 


Jednou z možností, jak zůstat i během dovolené připojen k internetu, je samozřejmě nákup místní SIM karty. To však přeci jen vyžaduje nějaké to shánění, čas a mnohdy i poměrně složitou registraci s nutností znalosti místního jazyka. S mobilní aplikací Airalo si můžete zařídit SIM kartu virtuální, a to pěkně z pohodlí svého domova nebo třeba během cesty na letiště. Stačí si nainstalovat aplikaci Airalo do svého chytrého telefonu, vytvořit si účet, zvolit zemi, do které se chystáte, objem dat, který chcete zakoupit, datum, od kterého začnete data využívat a máte hotovo. Jen mějte na paměti, že virtuální SIM karta od Airala umožňuje pouze datový přenos, nikoli volání. Volat však můžete snadno přes WhatsApp, Messenger či jiné běžné komunikační programy.


Cestovatelský tip: Chystáte-li se do zemí mimo EU, doporučujeme vám mít po celou dobu pobytu vypnutou SIM kartu. Virtuální karta bude fungovat i bez ní a vy budete mít jistotu, že vás na konci měsíce nebude na vyúčtování čekat žádné nepříjemné překvapení. Zpoplatněny jsou totiž kromě dat, SMS a odchozích volání i volání příchozí!


Settle Up – vyrovnané účty i na dovolené


Tady není potřeba žádné velké vysvětlování, Settle Up je zkrátka „dlužníček“, tedy aplikace, do které si můžete jednoduše zapisovat, kdo co platil, neplatil a má, či nemá zaplatit. Zejména cestujete-li ve větší skupině a nechcete ztrácet čas placením každé útraty sólo, bude pro vás tato aplikace užitečným pomocníkem. Navíc je k dispozici ke stažení zcela zdarma!


Duolingo - spousta úsměvů zcela zdarma!


O aplikaci Duolingo asi slyšel téměř každý, ale pokud by se náhodou našel někdo, ke komu roztomilá sovička Duo ještě nedoletěla, jedná se o populární aplikaci pro výuku cizích jazyků. Určitě doporučujeme si ji před odletem na dovolenou stáhnout a absolvovat alespoň několik lekcí jazyka vaší zvolené destinace. Máme totiž vyzkoušeno, že znalost byť i jen pár slovíček v místním jazyce dokáže vykouzlit spoustu úsměvů na tvářích místních obyvatel a někdy vám dokonce přinesou nějakou tu službičku navíc, třeba v podobě vtipně složeného ručníku na hotelovém pokoji či zvláštní pozornosti při roznášení drinků během večeře.

Které mapy jsou nejlepší na cestování?


Mapy.cz, nebo Google maps? Vlastně obě! Obecně se dá říct, že Mapy.cz jsou lepší do přírody. Nejednou se nám totiž na našich cestách stalo, že na nich byla vyznačena cesta, kterou Google maps vůbec neznaly. Během objevování cizokrajných měst zase více využijete o poznání širší a především aktuálnější databázi restaurací, barů a dalších zajímavých míst, které nabízí Google maps. Důležitou součástí Google maps je i jejich propojení s městským MHD systémem (ač tato funkce není vždy 100% spolehlivá) a velmi praktické jsou i četné recenze, díky kterým se můžete vyhnout již zmiňovaným turistickým pastem. 


Někteří lidé si oblíbili Maps.me, jejichž velkou výhodou dlouho byla možnost používat mapy v offline módu a možná o něco lepší úroveň zmapovanosti odlehlejších míst. Offline funkcionalitu však už v dnešní době nabízí jak Mapy.cz, tak i Google maps.


Pokud cestujete s cestovní kanceláří Coral Travel,bude o vás samozřejmě mnohem více postaráno, než kdybyste se do dálek vydali na vlastní pěst. Po celou dobu vašeho pobytu vám bude dispozici delegát, od kterého si můžete zakoupit některý z fakultativních výletů s průvodcem, se kterým se rozhodně neztratíte, a pokud si objednáte pobyt s All inclusive, nebudete muset ztrácet čas ani hledáním barů a restaurací. Kdybyste se však během vašeho pobytu chtěli přeci jen vypravit na průzkum okolí, věříme, že vám tyto aplikace rozhodně přijdou vhod.