Publikováno: 26. 6. 2024

Palma de Mallorca: Za památkami perly Baleárských ostrovů

Elegance, šarm, špetka exotiky a spousta úsměvů a dobré nálady. Tak by se dala ve zkratce popsat atmosféra mallorského město Palma, někdy také známé pod svým dřívějším názvem Palma de Mallorca. Proč by se měla tato perla Baleárských ostrovů stát cílem vaší návštěvy během příští letní dovolené ve Španělsku? To si povíme v dnešním článku.

Jedinečná krása města Palma vznikala během staletí, kdy se zde vystřídalo hned několik národů a civilizací. Byla založena Římany na ruinách původního talajotského sídla z doby bronzové, poté ji ovládli Byzantinci, následně Mauři a v roce 1229 se dostala do rukou Španělů, ve kterých je až dodnes.

Křesťanská Palma

Současnou podobu historické části města dala samozřejmě především osmisetletá nadvláda španělských křesťanů. Například majestátní katedrála La Seu patří k vrcholným gotickým stavbám nejen na ostrově, ale v celém Španělsku.

La Seu se přezdívá „Katedrála světla“ díky působivému efektu, který v interiéru vytvářejí sluneční paprsky procházející tabulkami jejích vitráží. Mnohá ​​okna jsou navíc namísto tradičních biblických obrazů zdobena kaleidoskopickými vzory, které ještě více umocňují fascinující hru světel odehrávající se na zdech a na podlaze katedrály.

Po katedrále La Seu je druhou nejdůležitější stavbou Palmy další křesťanský svatostánek – Bazilika svatého Františka (Basilica de Sant Francesc). Ta je součástí nejdůležitějšího a pravděpodobně také nejkrásnějšího kláštera ve městě. Byl založen v roce 1278 a za jeho úspěchem stál hlad šlechtických rodů po požehnání od tehdy vlivného řádu františkánů, který hojně zahrnovaly milodary.

Krásy gotické architektury můžete obdivovat také v jedné z nejkrásnějších sekulárních staveb postavených v tomto slohu, Obchodní síni (Sa Llotja des Mercaders). Hala byla postavena na žádost městských obchodníků v letech 1426 až 1447 a sloužila jako tržní prostor a reprezentativní místo pro obchodní jednání.

Dalším zajímavým místem, které byste během svého zájezdu na Mallorcu jistě neměli vynechat, je Es Baluard. Tento komplex byl otevřen v roce 2004 a zahrnuje staré městské obranné zdi s muzeem současného umění. Moderní materiály jako beton, kov a sklo se zde prolínají se stovkami let starými hradbami prostřednictvím propojovacích ramp a teras. Es Baluard je zářným příkladem toho, že dialog současné architektury s minulostí je nejen možný, ale může být i esteticky příjemný.

Maurská Palma

I muslimští Maurové zde však na mnoha místech zanechali svůj nenapodobitelný architektonický rukopis například ve formě arabských lázních Banys Àrabs z 10. století. Ty můžete i v dnešních dnech navštívit, což vám i vřele doporučujeme.

Zajímavostí je, že zdejší sloupy nepochází z ostrova, ale byly sem přivezeny z Blízkého východu. Frigidarium (místnost, kde se nacházel bazének se studenou vodou) se bohužel nedochovala, avšak tepidarium (vyhřívaná místnost) a caldarium (parní sauna) jsou dodnes ve velmi pěkném stavu. Při jejich návštěvě tedy není vůbec těžké se trochu zasnít a představit si, jak se zde před stovkami let scházeli místní bohatí arabští obchodníci a městská šlechta.

Stopy maurské architektury nese i královský palác L’Almudaina, který však byl po dobytí králem Jakubem I. Aragonským přestavěn po vzoru francouzských paláců té doby. Původní maurský základ se však nezapře ani zde. Výsledkem je architektonická směsice jedinečná právě pro město Palma: malované dřevěné mudéjarské stropy, široká jihogotická klenba a charakteristické arkády s výhledem na palmy a moře.

Těch několik málo míst, které jsme si v dnešním článku představili, jsou samozřejmě jen pouhým střípkem toho, co můžete vidět, když se vypravíte na zájezd na Mallorcu. Pokud se vypravíte na výlet do Palmy, můžete se také projít překrásnými zahradami Jardí del Bisbe, navštívit židovskou čtvrť, obdivovat místní romantické dvorky zvané patia či si užít živou atmosféru v překrásném prostředí na místech jako je promenáda Passeig del Born či náměstí Plaça de Cort a Plaça del Mercat. Dovolenou na Mallorce vám zkrátka z celého srdce doporučujeme!