Publikováno: 6. 6. 2024

Nevšední krása skalních měst v Kappadokii

Turecko je zemí kontrastů. Střetávají se zde dva kontinenty, několik kultur, staré s novým i lidmi vytvořená krása s krásou přírodní. To platí i pro Národní park Göreme. Jeho legendární skalní města usazená v krajině jako z jiné planety by měl aspoň jednou za život navštívit opravdu každý cestovatel.

Dechberoucí fotografie pestrobarevných horkovzdušných balónů vznášejících se nad kouzelnou krajinou Kappadokie asi není třeba nikomu zvlášť představovat. „Vílí komíny“, jak se přezdívá zdejším geologickým útvarům z vulkanické horniny, jsou jedním z nejčastějších cílů výletů těch, kteří se rozhodnou pro dovolenou v Turecku. Za jejich existenci vděčíme dávné explozi dnes již neaktivní sopky Erciyes (řecky Argaeus), která zhruba před 2,6 miliony lety zaplavila místní krajinu lávou a popelem. Během let docházelo k erozi měkké vulkanické horniny, čímž vznikly sloupy, které můžeme obdivovat dodnes.

Krása Národního parku Göreme

Göreme Tarihî Milli Parkı, jak zní v turečtině jméno historického národního parku známého jako Göreme, je již od roku 1985 na seznamu světového kulturního dědictví UNESCO. Oblast parku se skládá z náhorních plošin a vysokých kopců rozčleněných potoky a strmými říčními údolími vyhloubenými řekami. Chcete-li se se na zdejší úchvatnou krajinu podívat pěkně z výšky, určitě doporučujeme se nad ní proletět balónem a pořídit fotografie, jako je například ta niže, které se zaručeně stanou ozdobou vašeho rodinného alba.

Podzemní města a skalní kostely v Göreme

Dávní poustevníci, kteří si oblast Göreme vybrali za své útočiště, si již před mnoha staletími všimli, že do zdejších měkkých skal i podloží lze snadno hloubit různé chodby, místnosti, a dokonce celé kostely a kláštery. V oblasti tak kromě pohádkových sloupů můžeme dnes navštívit celá skalní města a kostely z 10. až 12. století. Nejznámějšími z nich jsou dva v Tokalı Kilise, Starý a Nový, přičemž zejména druhý jmenovaný láká na nádherné byzantské fresky znázorňující rozmanité výjevy z Bible. Dalšími kostely, které rozhodně stojí za návštěvu, jsou Elmalı Kilise, Azize Barbara Kilisesi a Çarıklı Kilise. V oblasti jich je ovšem samozřejmě mnohem, mnohem více.

To však není všechno. Když v 9. století čelila celá oblast nájezdům bojovných arabských kmenů, místní obyvatelé oblasti Göreme se rozhodli bojovat s nimi vskutku netradičním způsobem. Mezi svými do skály vytesanými příbytky vytvořili celou síť podzemních chodeb, skladišť a příbytků, která se postupem času vyvinula v celá podzemní města. Z této doby nejspíše pochází i název celého území – sousloví gor emi totiž ve staré turečtině znamená něco jako místo, které nelze vidět. Zajímavostí je, že některé jejich části jsou obydlené až dodnes.

Kam se v Kappadokii vypravit?

Nejpopulárnějším místem celé Kappadokie, kde si můžete užít jedinečné přírodní komíny a skalní kláštery, je pravděpodobně Pasabag. Pokud se však rozhodnete pro jeho návštěvu, počítejte s tím, že podobný nápad jako vy bude mít i spousta dalších lidí. Totéž platí pro nedaleké údolí Devrent, o kterém se říká, že zde skály zerodovaly do různých zvířecích tvarů.

Možná to bylo jen naší malou fantazií, ale kromě ikonického velblouda jsme ve skalních útvarech mnoho dalších zvířat neviděli. To však neznamená, že by tvary zdejších nevšedních skalních útvarů nebyly samy o sobě působivé a údolí Devrent nestálo za návštěvu!

Dalším populárním místem je Údolí lásky. Kromě vskutku impozantních, někdy až 40 metrů vysokých komínů, jeho výhodou je, že na rozdíl od Pasabagu se zde neplatí vstupné a mimo hlavní vyhlídku zde nepotkáte ani tolik lidí.

To samé platí i pro Údolí Gorkundere a přilehlé Údolí mečů.

Za návštěvu stojí i Růžové a Červené údolí, které se nachází nedaleko od městečka Nevsehir a láká především na nádherné výhledy na zdejší barevné skály a skvělé turistické trasy vedoucí touto nevšední krajinou.

Tak co, není čas se vypravit do Turecka a objevit magickou Kappadokii pěkně zblízka?