Publikováno: 6. 7. 2023

Do Turecka za sluncem a za nákupy!

Pro všechny, kdo milují nakupování, je turecký bazar skutečný ráj, kde snadno a rádi zabloudíte.

Slovo bazar je sice perského původu, skutečně pověstné jsou však turecké bazary. Oblíbeným cílem pro milovníky výhodných nákupů je vlastně celé Turecko.

Velký bazar

Kapalı Çarşı v Istanbulu, známý též jako Velký bazar, každoročně přiláká miliony nakupujících z Turecka i ze zahraničí. Tento komplex 12 budov s 58 pasážemi patří k největším a nejstarším tržnicím svého druhu, s historií sahající až do 15. století. Jeho návštěva je tak velmi působivý zážitek i pro ty, kteří si na nakupování zrovna nepotrpí.

Ve spleti bazarových uliček si můžete koupit cokoli – amulet s všudypřítomným prorokovým okem, tradiční suvenýry, keramické upomínkové předměty, bižuterii, koření či sladké turecké pochoutky. Atmosféra Velkého bazaru je zkrátka tak podmanivá, že odtud nikdo neodejde s prázdnou. „Pokud se chystáte na dovolenou na Tureckou riviéru, budete mít Istanbul s Velkým bazarem poněkud z ruky. Menší tržiště ale najdete prakticky ve všech tureckých městech,“ říká marketingová manažerka Klára Hálková.

Smlouvat či nesmlouvat

S nákupy na tureckých bazarech je nerozlučně spjato smlouvání. Zboží ve stáncích sice bývá opatřeno cenovkami, ceny ale v drtivé většině nejsou fixní. Prodejci debatu o ceně naopak často očekávají. Stačí mít trochu šikovnosti a pevné nervy, abyste ušetřili. Obecně se pak doporučuje navštívit bazar spíše v ranních hodinách, kdy mají prodejci na zákazníky více času. „Žádná univerzální rada, jak cenu co nejvíce snížit, ale neexistuje. Snad jen ta, že do smlouvání nepatří arogance ani zjevně nesmyslné nabídky, které mohou působit až urážlivě,“ dodává Klára Hálková. Vždy je podle ní podstatné, aby na konci byly spokojené obě strany.

Jde to však i bez smlouvání. Pokud vám není vyjednávání o ceně příjemné, zajděte do kamenných obchůdků. Dostanete zde stejně krásné a kvalitní zboží, mnohdy za výhodnější ceny než na bazarech.

Tradiční suvenýry

Za zmínku stojí především místní řemeslné výrobky. Nadchnou vás ručně tkané turecké koberce s výraznými vzory a sytými barvami i menší mozaikové lampy z ručně nanášených kousků barevného skla s použitím stejné techniky jako v dobách Osmanské říše. Taková památka na dovolenou dodá každému interiéru orientální nádech a majiteli připomíná kouzelné chvíle strávené v Turecku.

Další oblíbenou zastávkou jsou obchody se šálami z pašmíny, tedy jemné směsi kašmíru a hedvábí. Pašmíny s pestrobarevnými ornamenty nebo tradiční měděné šperky jsou elegantním doplňkem i krásnou vzpomínkou.

Dárky pro radost

A proč najdete v Turecku opravdové nákupní nebe? Protože vedle původních tureckých výrobků tu má dlouhou tradici i kožené a textilní zboží. I v tom nejmenším obchůdku můžete sehnat kousky ze špičkové kůže: kabelky a drobné doplňky, ale také kožené kabáty, bundy i kalhoty.

A nezapomeňme na pověstné sladkosti, které patří k nejvděčnějším dárkům z dovolené. Snadno se vám pak může stát, že se z nákupů vrátíte s několika nákupními taškami. Naštěstí se dají na tureckých tržištích sehnat za dobrou cenu i zavazadla.